ОШ "ВУК КАРАЏИЋ" - Ресавица
Није знање,знање знати,већ је знање знање дати!!!
Експертски сусрет ученика Техничке школе Деспотовац

Датум: 02. April 2013 21:42 Категорија: Новости

 

Рад Тима и Вршњачког тима за ПО - април
 
         Месец март био је месец буђења (ПО) пролећа, месец путева образовања и занимања. У току марта у школама су реализоване занимљиве радионице, између којих и“Припрема и спровођење интервјуа са представницима/цама занимања“
Активности из области путева образовања и каријере помажу ученицама/цима:
  • да развију компетенцију прикупљања и класификације информација о школама и занимањима, да препознају карактеристике и да у складу са сопственим интересовањем стекну детаљнији преглед изабраних школа и даљег школовања;
  •  да доведу личне ставове и схватања у контекст са избором школе и занимања;
  •  да критички рефлектују и преиспитају своје животно планирање и планирање каријере;
  •  да стекну знања о могућностима школовања и каријере која доводе до остварења жељеног занимања.
 
         Велико интересовање буде састанци са пријатељима школе као представницама/цима занимања који кроз интервју и разговор помажу ученицама/цима да провере сопствене представе о занимањима.
 
         У марту је увелико припреман четврти модул ПО програма:“Реални сусретса светом рада“.
 
         У априлу, који нам се смешка иза ћошка, а који је месец реалних сусрета са светом рада и месец путева каријере, припреме реалних сусрета се настављају, као и њихова реализација. Општи циљ ове области је упознавање са светом рада и опробавање младих, ученица и ученика у аутентичним ситуацијама у свету рада. Ученице/ци своје теоријски стечено знање о свету рада и занимањима могу кроз посету предузећу/установи/организацији/школи да допуне и унапреде и провере да ли стварни захтеви одговарају њиховим представама о појединим занимањима.
         У многим градовима у Србији,па и у Ресавици, школе реализују гостовања средњих школа, представљање образовних профила и занимања од стране средњошколаца, представљање занимљивих и репрезентативних производа средњошколаца или конкретних активности са часова, што говори о великој системској иновацији у области професионалне оријентације у нашим школама.
 
         Тим за професионалну оријентацију је вредно  припремио и реализовао активности у којима су повезиване ученице/ци основне школе са нешто старијим вршњакињама/цима средњих школа у циљу информисања ученика о будућој школи и занимању.
 
         Реализовано је гостовање ученика Техничке школе из Деспотовца, са представљањем занимања ( економски техничар, кувар, конобар, туристички техничар, електротехничар итд.), а у припреми је гостовање Пољопривредно-ветеринарске школе са Домом ученика из Свилајнца.         Реални сусрети са светом рада су део програма професионалне оријентације, који се реализује у већини основних школа и канцеларија за младе у Србији. Млади се у предузећу упознају са различитим занимањима, радним окружењем, испробавају радне задатке и тако проверавају избор жељеног занимања како би самостално донели одлуку о избору будућег занимања и школовања. С друге стране, компаније имају прилику да допринесу стварању будућих запослених који су спремни да пруже иницијативу и стално граде своја знања и вештине.
 
 
         У припреми су услуге реалних сусрета које се пружају ученицама/цима у предузећу:
 
  • Посета предузећу-распитивање у предузећу:Долазак ученица/ка у предузеће и интервју са запосленима о занимањима и каријери.
  • Испробавање занимања:Обављање једноставних радних задатака у предузећу уз непосредну подршку и инструктажу запослених.
  • Пратим те на пракси:Основци посматрају обављање праксе средњошколки/аца у предузећу.
  • Сусрети са представницама/цима занимања: Интервју са представницама/цима занимања из предузећа у школи.
  • Дана девојчица /Дан дечака:Упознавање са нетипичним женским односно мушким професијама.
  • Пракса у предузећу:Обављање праксе ученица/ка у предузећу.
 
         Такође је у припреми посета ученика 7. и 8. разреда наше школе Сајму науке у Ћуприји који треба да се одржи 25. и 26. Априла 2013. године.
 
         Вршњачки тим за ПО наше школе у сардањи са педагогицом реализује предвиђене активности из плана рада за ВТ, а тренутно је стварање ПО кутка.
 
         Захваљујемо се свим наставницима и сарадницима на разумевању и помоћи у реализацији пројекта Професионалне оријентације.
 
         Тим за ПО