ОШ "ВУК КАРАЏИЋ" - Ресавица
Није знање,знање знати,већ је знање знање дати!!!
Дан планете Земље

Датум: 04. Maj 2013 11:00 Категорија: Новости

        Јануара 1970. амерички сенатор и еколошки активиста Гејлорд Нелсон одлучује да се национална обука о животној средини зове Дан Земље и да се одржава 22. априла. Сенатор Нелсон препушта организацију студентима и одабира Дениса Хајеса за координатора.
Многи грађани се прикључују и Дан Земље као празник постаје веома успешан у Сједињеним Америчким Државама. Уз то сенатор Нелсон следеће године проглашава трећу недељу у априлу као „Недељу Земље“, која постаје национални догађај.
Празник посвећен планети у свету се обележава од 1992. године, када је на конференцији УН о животној средини у Рио де Жанеиру усклађен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја.
       Дан планете Земље, 22. април, се обележава са циљем да људе подсети у каквом се стању налази природа наше планете. Да се упозори на опасност која прети животу на Земљи услед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што је довело до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искоришћавања фосилног горива, а посредно утицало и на глобално загревање и климатске промене...
      Дан панете Земље је обележен и у Србији, низом акција које су усмерене на упознавање грађана с проблемима с којима се суочавају екосистеми, али и загађене урбане зоне и начин на који се може побољшати стање животне средине.
      У нашој школи је Дан планете Земље обележен презентацијом „Смећко и Чистко“, након које су  ученици  учествовали у сађењу младе тополе и успешно су спровели акцију  чишћења школског дворишта и постављања кућица за птице.