ОШ "ВУК КАРАЏИЋ" - Ресавица
Није знање,знање знати,већ је знање знање дати!!!
Радионица баснописаца

Датум: 06. Jun 2013 21:25 Категорија: Достигнућа

Апсолутни шампион - "Паун и гуска"

           Прохладан и помало кишан дан 4. јуна 2013. године није омео талентоване девојчице и дечаке из основних школа из целе Србије да дођу у београдски ЗОО врт на уручење награда по конкурсу „Радионица баснописаца“, које је и ове године доделила Задужбина „Доситеј Обрадовић“, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
           Добитнике је поздравила Мирјана Драгаш, управница Задужбине, честитала им и позвала их да и даље пишу са пуно успеха. Песник Слободан Станишић, председник Жирија, уручујући награде изразио је своје задовољство и дивљење деци која су послала преко 350 прелепих радова, a Жири је имао тежак задатак да одабере и награди само неке од њих.
           Програм уручења награда пратила је анимација Дечјег позоришта „Цврчак“, које је награђене ученике провело кроз увек нову, вечиту игру веселог цврчка и вредног мрава.
           На конкурсу „Радионица баснописаца“, који Задужбина „Доситеј Обрадовић“ ове године расписује по пети пут, учествовали су ученици из 70 основних школа из свих крајева Србије. Пристигло је близу триста педесет радова, који су пленили својим садржајем, лепотом и оригиналношћу.
           На конкурсу су учествовали ученици трећих и четвртих разреда основних школа, а радове су послали и ђаци прваци из једне школе, чија је учитељица проценила да заслужују, да их осим ње још неко види. Неке радове су осмислили читави разреди, неке групе ученика, а неке појединци - наравно, увек уз подршку својих учитеља.

          Жири у саставу: Слободан Станишић, књижевник, председник Жирија, Сузана Поњавић, представница организације „Пријатељи деце Србије“, Марија Бишоф, књижевница и Предраг Тодоровић, академски сликар, је имао заиста тежак задатак да одабере најбоље радове у пет категорија - aпсолутни шампион, најбољи литерарни рад, најбољи ликовни рад, текст и илустрација, најбоља колекција.

         Са поносом представљамо рад, "Паун и гуска“, текст и илустрација: Тамара Ђорђевић, III, ОШ „Вук Караџић“, Ресавица , са наградом апсолутни шампион:

                                  Паун и гуска

        Шетајући шумом паун наиђе на дивљу гуску. Ловећи рибице у бари гуска је била блатњава и неуредна. Паун сав поносан и горд почео је да је задиркује, како је гуска прљава, ружна и нема диван реп као он.
        Хвалeћи се тако паун није испред себе видео дубоку бару, саплео се и пао. Покушавао је да изађе, али његов велики реп му то није дозвољавао. Гуска је пришла и рекла: „Џабе твој лепршави реп, у таквој ситуацији он ти само смета, због њега ћеш остати заглављен у том блату вечно“.
        Паун је увидео да је погрешио и да га је његов реп довео у животну опасност. Извинио се гуски и замолио је за помоћ. Гуска га извуче из блата и рече: „Не суди другима о лепоти споља, већ о лепоти срца“.