ОШ "ВУК КАРАЏИЋ" - Ресавица
Није знање,знање знати,већ је знање знање дати!!!
Крај Дечије недеље

Датум: 14. Oktobar 2013 12:03 Категорија: НовостиДечија недеља је званично завршена, али остало је на нама. Поштујмо дечија права сваког дана. Нека се дечија срца испуне срећом и смехом. Нека свака недеља буде ДЕЧИЈА  НЕДЕЉА!

 

Извештај о реализацији Дечије недеље 2013. године
 
 
                  Дуга традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас, а на иницијативу организације Пријатељи деце Србије, сада већ вишедеценијског актера ове манифестације, 1987. године је дефинисана Законом о друштвеној бризи о деци. Дечија недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала.
 
Општи циљеви дечије недеље су:
Ø      скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце,
Ø      указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити и остваривању права деце,
Ø      презентација постигнутих резултата,
Ø      указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце,
Ø      подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права и оптимални развој сваког детета,
Ø      промоција активног учешћа саме деце у доношењу одлука које их се тичу,
Ø      покретање иницијатива и нових акција које ће доприносити побољшању положаја деце у Републици Србији и остваривању њихових права.
 
           Ове године Дечија недеља посебну пажњу посвећује доприносу стварања позитивне климе за рађање и пружање подршке развоју модела одговорног родитељства, у складу са релевантним међународним и националним документима и позитивним прописима. Стога Програм активности обележавања Дечије недеље у 2013. години одвијаће се под мотом:
 
Слушајте мама и тата,
желим сестру ил’ брата!
 
Стога, трајни циљеви Дечије недеље су:
Ø      усмерити пажњу најшире јавости према потребама и месту деце у друштвеној заједници
Ø      организовати посебно и пригодно одабране игре, приредбе и стваралачке активности деце и за децу
Ø      покренути нове акције од ширег значаја за развој и одгој деце
Ø      подржавати волонтерски, друштвени и стручни рад одраслих с децом
Ø      потстицати активну партиципацију деце у активностима локалне заједнице
       
         На самом почетку Дечије недеље побринули смо се да се деца, али и шира јавност путем сајта, информишу о правима детета, тако да смо први дан ове недеље посветили упознавању са Конвенцијом о правима детета. Након тога, уследиле су активности које је наша школа у договору са установама локалне заједнице ученицима омогућила. Организоване су разноврсне посете и презентације на којима су ученици могли да науче и добију пуно информација о функционисању одређених органа.
 
        Нашим најмлађим ученицима припала је част и привилегија да посете предшколску установу «Рада Миљковић» и својим друговима поделе играчке које су прикупили у оквиру хуманитарне акције «Деца - деци» спроведене у школи, док су се ученици виших разреда међусобно даривали и уживали у својим поклонима. Затим смо, прерушени у јунаке из цртаних филмова, посетили председника Месне заједнице, који је ученицима говорио о свом раду и плановима везаним за развој средине у којој они одрастају и пријем код председника општине Деспотовац којој је присуствовала породица са 5 и више деце.
 
       У току ове недеље било је презентација на разне теме. Каратисти клуба «Ресавица»; ученици наше школе, одржали су кратку презентацију кондиционих вежби, представници јавног реда и мира су нам на тему «Безбедност у саобраћају» дали смернице о понашању у саобраћају; новоосновано невладино и непорфитно удружење граћана «ФорТри» нам је на шаљив и занимљив начин представила причу «Чувајмо шуме» која нам је показала како се треба понашати у природи и зашто је шума битна, а дружили смо се и са представницима Дома здравља који су одржали едукативну радионицу «Како чувамо своје здравље».
 
        Поред свега тога, ученици су имали прилике да провере своја знања у Квизу знања, али и да опробају своје музичке способности у Караокама. У току целе недеље ученици свих разреда учествовали су и у спортским активностима, такмичењима и пуни еурофије су навијали и развијали такмичарски дух.
 
На крају недеље, као и сваке године, уследио је пријем ђака првака у Дечији савез Србије и журка којом је ова недеља затворена.
 
 
 
 
Педагог школе:
Вучковић Ана