Није знање,знање знати,већ је знање знање дати!!!

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА!

          Полазак у први разред је веома значајан догађај у детињству и представља велику промену и за родитеље и за дете. Он подразумева спремност детета да прихвати нове обавезе, али и спремност родитеља да му у томе пружи подршку на прави начин.
         
         Деци је потребно неко време да се прилагоде на нову средину, нови ритам живота и обавезе и зато је веома битно да буду добро припремљена. Потребно је да школу од почетка прихвате као место где их чекају нова знања и нови пријатељи.
 
         Ево шта све можете да учините да би олакшали детету полазак у први разред:
 
Ø      Почните да разговарате са дететом о школи неколико месеци пре почетка школске године. Детету на леп начин објасните шта га чека у школи (седење у клупи, концентрација на неку активност, дисциплина, обавезе које мора да испуњава, али и да ће стећи много другара, да ће сазнати и научити многе корисне ствари…)
 
Ø      На време и постепено прилагодите ритам спавања и оброка оном који ће дете имати када крене у школу.
 
Ø      Изградите самосталност – научите дете да се само облачи, везује пертле, обуче јакну, стави капу…
 
Ø      Потрудите се да дете пре школе усвоји правилне хигијенске навике, да иде само у тоалет, да опере руке после тоалета или пре јела…
 
Ø      Одведите дете да види школу у коју ће ићи, испричајте му шта се тамо ради без застрашивања или претераног улепшавања. Немојте да плашите децу и претите учитељицом. Јако је важно да пред дететом изразавате позитивно мишљење о школи и да своје дилеме и страхове не показујете.
 
Ø      Ако ће дете ићи само у школу, потрудите се да увежбате пут до школе. Научите га да користи кључ од куће и договорите се како ће га чувати док је у школи.
 
Ø      Дете би требало да зна адресу на којој станује и бројеве телефона родитеља.
 
Ø      Сачувајте неколико дана годишњег одмора за прве школске дане да би сте помогли детету да се прилагоди новим навикама.
 
Ø      Подстичите дете да ради самостално тако што ћете пред њега постављати различите захтеве и обавезе примерене његовом узрасту (да сложи своју одећу, да поспреми играчке…)
 
Ø      Подстичите дете да правилно изговара гласове, да се разговетно изражава, да самостално прича…
Ø      Постепено навикавајте дете на дужи рад у седећем положају, прелиставање сликовница, цртање, бојење…
 
Ø      Научите дете да правилно држи оловку, да користи гумицу, резач, маказе…
 
Ø      Заједно са дететом припремајте ствари за школу. Дозволите му да изабере ранац за школу, свеске, оловке, бојице и остали прибор који му се допада.
 
          Полазак у први разред је значајан догађај за дете. Учите дете да воли своје другаре, да их поштује и да се игра са свим својим вршњацима. Оставите малишану довољно простора за игру, јер поласком у школу игра се не искључује, већ се помера у други план. Похвалите своје дете када нешто добро уради и када се труди.
Подстичите га да буде поносно што креће у први разред.